Koninklijke onderscheiding

26 april 2024


Een koninklijke onderscheiding of lintje is een compliment voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor iemand anders of voor onze gemeente. U kunt daarbij onder andere denken aan:
Vrijwilligers die zich lange tijd inzetten voor organisaties op het gebied van bijvoorbeeld sport, kunst, cultuur, kerkelijk leven, natuur, pleegzorg of orde en veiligheid binnen onze gemeente.
Vandaag ontving onze Ruud Roos een welverdiend lintje voor zijn jarenlange inzet.

Ruud is vrijdagochtend 26 april met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. Ruud dacht dat hij daar heen ging voor een bespreking over de visie en toekomstig beleid van de gemeente m.b.t. het huidige groen en waterbeheer. Maar wat hij niet wist, is dat hij daar eigenlijk kwam voor een hele andere reden, namelijk: een koninklijke onderscheiding.


Waarom ontvangt Ruud Roos een koninklijke onderscheiding?
Ruud Roos (29-05-1947) is voor de tennis- en padel vereniging TV Westerveld sinds 2009 een onmisbare vrijwilliger voor het onderhoud van het park. Hij is actief als coördinator van de Parkcommissie en was commissielid van het Trompenburg dubbeltoernooi, en voorzitter van de Stichting Westerveld Park Exploitatie (WPE), die het park beheert.
Ruud steekt daarbij als groot liefhebber van tuinieren en "handen in het groen" ook zelf de handen uit de mouwen.

In de rol van parkcommissie coördinator motiveert/stimuleert hij wekelijks op de donderdagochtend een groep op leeftijd (gemiddeld 74 jaar!) vrijwilligers van diverse pluimages en werk achtergronden. Daardoor worden groen en overige voorzieningen op het park tip top onderhouden. Ook is hij verantwoordelijk voor het onderhoud/reparaties in eigen beheer of door derden. Dit kan aan of in het clubgebouw en bijgebouwen zijn en aan het tennispark in het algemeen. Tevens zorgt hij voor de aankoop van de daarvoor benodigde gereedschappen/machines.

Ruud weet zelfs vrijwilligers die geen actief tennislid meer zijn te binden aan de parkcommissie. Met een gemiddelde ervaring van 15 jaar pc-lidmaatschap een hele hechte eigenwijze eigengereide groep van 10 vrijwilligers, die hij iedere keer weer weet te managen en ook in de afgelopen moeilijke corona periode te motiveren. Hij weet zich dankzij zijn enthousiasme sedert 2018 gesteund door 10 tot 15 tennisleden die zich 2 x per jaar op een zaterdag vrijwillig willen inspannen om het onderhoud wat de pensionado's van de parkcommissie fysiek niet meer aankunnen te verrichten. En heeft twee dames bereid gevonden de bloemen op het terras te verzorgen. Het mag dan ook niet verbazen dat bezoekers van ons park allen blij verrast zijn over het vele en fraai onderhouden groen op en om het park en het fraaie houten clubgebouw. Saillant detail: lidmaatschap van de Park Commissie is voor 99% voor het "leven", tot op heden heeft nog nooit iemand bedankt en zijn helaas alleen ten gevolge van overlijden park commissie vrijwilligers leden "gestopt".  

Onder zijn coördinatie vallen ook afvalbeheer, riolering/afvalwater, onderhoud, baanverlichting, beregening/sproei installaties en hekwerk. Tot eind 2019 verzorgde hij de aansturing van de groundsman die verantwoordelijk was voor het baanonderhoud en het onderhouden van contacten met de gemeente met betrekking tot groen en andere Westerveld gerelateerde zaken.

Betrokkene was van 1997 tot en met 2001 commissielid van de Trompenburg open toernooicommissie. De functie van voorzitter van de Stichting Westerveld Park Exploitatie heeft hij tot eind december 2016 in totaal 7 jaar uitgeoefend.

Hij is dagelijks op het park te vinden om een en ander na te lopen, onnodige brandende verlichting en centrale verwarming uit te zetten om energieverspilling tegen te gaan en rommel op te ruimen en prullenbakken te legen en de leden te wijzen op hun verantwoordelijkheden. Voor alles op het park is hij het eerste aanspreekpunt met betrekking tot het park voor de leden en bestuur, toegangscontrolesysteem, sleutelbeheer, water, gas en elektra conform NEN 3140, brand- en inbraakbeveiliging politie en/of brandweer en is vrijwel 24/7 beschikbaar voor calamiteiten. En schroomt niet bij nacht en ontij bij alarm “in pyjama” richting Westerveld te rijden om polshoogte te nemen. Ruud is ook contractbeheerder voor bovenvermelde.

Ook bij de vervanging van de twee French Court kunstgrasbanen banen door vier padelbanen is Ruud een onmisbare schakel geweest qua kennis en ervaring en was lid van het bouwteam dat de aanleg begeleidde.

TV Westerveld heeft mede dankzij zijn jarenlange vrijwillige inspanning hierdoor een unieke uitstraling voor leden en bezoekers. Ruud is een onmisbare schakel voor een goed functionerende vereniging met 828 (peildatum 10-10-2022) leden.

De "lokbrief":

 

Getekend: R.T. Woppenkamp

Nieuwscategorieën Clubnieuws

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 35 656 2180

Adres

Kininelaantje 2
1243 LD 's-Graveland

KVK-nummer

40516060